Összes oldalmegjelenítés

2022. szeptember 7., szerda

A III. Tóparti piknik legjobb tételei - 2022.09.07

 "Ha te azt mondod az Alföldön csak pancsolt bor van, mondok valamit hülye gyerek ott van a Frittmann."

Belga - Boros

 



 

Nyáron részt vettem a Duna Borrégió szervezésében megrendezett III. Tóparti pikniken. 

A rendezvény célja az Alföldi borok népszerűsítése volt. 

Jó lenne minél több ehhez hasonló rendezvény, mert sajnos még manapság is, ha valakit megkérdezünk, hogy milyen borvidéki bort kóstolna nem feltétlenül az Alföldi régiót fogja elsőre megemlíteni. Talán még másodiknak sem. Ugyanis ez a borvidék az elmúlt években a borok megítélése tekintetében igen-igen háttérbe került. Ennek azonban nem kellene így lennie, hiszen ezen régióban is nem egy remek borász tevékenykedik, akit igenis érdemes megismerni és akik számos fantasztikus bort készítenek, melyeket vétek lenne nem megkóstolni. 

Az Alföldi borrégiót (Kunsági borvidék, Csongrádi borvidék, Hajós-Baja borvidék) pár éve már Duna Borrégió néven ismerhetjük. Ez az újítás is az új arculat, a borrégióban való könnyebb tájékozódást, a borok, borászatok jobb és könnyebb megismerését segíti. 

Hiszen a mai kor embere nem csak leveszi a bolt polcáról a tételt, de meg is akarja ismerni, hol és hogyan készül az a tétel mely később a poharába kerül. Eljönnek személyesen egy-egy pincészethez és közben az alföldi vidéket (pl: Fülöpszállás, Hetényegyháza, Cegléd, Albertirsa, Kiskőrös, Izsák, Császártöltés, Soltvadkert, Borota, Baja) is megismerik. 



A következőkben összeállítottam a pikniken kóstolt tételekből egy képzeletbeli kóstoló sort.

Mivel a rendezvényen nem egy nagyszerű tételt sikerült megkóstolnom így a kóstolósort három tételesre állítottam össze a különböző kategóriákban. (Illatos fehér, komolyabb fehér, pezsgő, rosé, vörös és édes tétel)


Alapvető szabály, hogy a kóstolási sorban a könnyed boroktól a testesek felé, a szárazaktól az édesek irányába, a fehérektől a vörösborokig haladunk.


Kezdjük a kóstolást az illatos fajtákkal.

 

Irsai Olivér

Színében zöldes-sárga, illatában rendkívül intenzív, virágos- gyümölcsös, izében is ez a gyümölcsösség dominál, főbb jegyei a bodza, a lime, zöldalma.  

 

Szemerey Pince - Császártöltés

 Jázmin

Flóra rozé, Cabernet franc rozé, Olaszrizling, Nektár, Jázmin, Sauvignon Blanc, Generosa

Nagyon nagyon parfümös tétel. Illatában erősen fellelhető a bodza. Könnyed tétel, alkoholérzet nem számottevő. Gömbölyű savai cukorérzetet engednek a borban.


Bergervin  - Császártöltés

Száraz Generosa


Üde, friss érzetű tétel. Aromás, nem túl erőteljes savak, könnyed test. Behízelgő tétel.


 

Ezután következzenek a komolyabb fehérek.

 

Szentpéteri Borpince  - Kiskőrös

Chardonnay

A tétel a francia Chardonnay-k versenyén aranyérmes lett.

 A Chardonnay rendkívül divatos, de ugyanakkor klasszikus jegyeket is mutat. A tételt fahordóban érlelték.

Elegáns megjelenésű. Színe halvány szalmasárga. Illatában zöldalma és citrusok mutatkoznak meg, kis őszibarackkal a háttérben. Karakteres, gyümölcsös. Savai üdék. Hosszú lecsengésű, tartalmas, magas minőségű tétel.
 
 

Gedeon Birtok  - Izsák

Riesling

 A szalmasárga Riesling illata friss, citrusos. Kis hordót kapott, melytől finom petrolos ízjegyek érezhetők. Ízben is friss, gyümölcsös. Komoly tétel.



Vass Borászat  - Kiskőrös

Fehér Tramir

Fehér Tramir
 
A Cuvée tétel Irsai Olivér és Tramini tételek házasításával született.
Az Irsaira jellemző illatok egyből érezhetők a borban a tramini pedig a gerincét adják a bornak. Jó kis könnyed nyári tétel.


Most egy kis pezsgő szünet következik.

 

Koch Borászat  - Borota, Diósviszló

Chardonnay szűretlen pezsgő

A 100%-ban Chardonnay-ból készült pezsgő Extra Brut kategóriájú a maradékcukor miatt, de likőrözés nem történt.  

 Izgalmas, ízgazdag tétel. Opálos, kis buborékosság figyelhető meg benne. Kortyolgatva friss, pezsdítő. Élesztős, gyümölcsös. Csak és kizárólag az alföldi terroir uralta ízjegyekkel. 100% Alföld! Remélem hamarosan újra kóstolhatom.

 

Frittmann Borászat  - Soltvadkert

Ezerjó pezsgő


 

Kis buborékok, citromsárga szín. Illatában elsőre az alma és a körte tűnt fel nekem, majd a tradicionális élesztős, piskótás, kekszes jegyek is előjöttek. Közepesen savas és krémes. Ízében visszaköszönnek az illatjegyek, de kis herbális, grépfrútos zamatok is jönnek. Harmonikus tétel. Komplex, hosszan tartó lecsengés. Zamatban nagyon gazdag, igazán finom. Ünnepi tétel.


Gedeon Birtok  - Izsák

Extra dry pezsgő

Az extra dry pezsgő zölvelteliniből, sauvignon blanc-ból és cserszegi fűszeresből készült.

Színe halvány zöldessárga, elég intenzív gyöngyözéssel. Illata nagyon friss, gyümölcsös, üde, almás. Könnyed korty, laza szerkezet, élénk savtartalmú pezsgő.
 
 

Majd pedig rosé tételekkel folytatjuk a kóstolást.

 

Vass Borászat  - Kiskőrös

Ravasz rosé

Ravasz rozé

A Cuvée Néró, Cabernet és Kékfrankos tételekből készült. 
Könnyed rozé. Málnás, szedres illat. Lendületes tétel. Kerti grillezéshez remek választás. 

 

 

Koch Borászat  - Borota, Diósviszló

Frisch Rosé


 Nagyon tartalmas, ásványos, friss és rendkívül gyümölcsös is. Igazi nyári bor.

 

 

Szentpéteri Borpince  - Kiskőrös

Néró Rosé
 

Színe halvány rózsaszín. Egyedi, fajtajelleges illat, intenzív gyümölcsösséggel. Leginkább a málna, szeder, eper és cseresznye érződik. Ízében friss és lendületes, igazi divatos rosé, mediterrán jelleggel, üde savakkal, de mély tartalommal. Hosszú lecsengéssel.
 

 

Elérkezve a vörös tételekhez, nézzük az Alföldi pincészetek hogyan készítik a kadarka tételt.

 

Csanádi Szőlőbirtok - Császártöltés

Kadarka

Kadarka
 

Kifejezetten gyümölcsös, epres-málnás illata meggyőzött, hogy jól választottam. Frissítő vörösbor. A korty kifejezetten lágy, tanninszegény, savai viszont nagyon jók. Hosszú, határozottan fanyar lecsengés.

 

Frittmann Borászat  - Soltvadkert

Kadarka

A szőlőfajtára jellemzően halvány gránátszínben tündököl a tétel. Illatában cseresznye, meggy némi fűszerességgel. Ízében könnyed, lendületes. Üde, közepes savval rendelkezik. Az alkohol alacsony, a tanninok jelenléte visszafogott.

 
 
Koch Borászat  - Borota, Diósviszló

Kadarka

 

Itt meg egy frisch kadarka bújt meg. :)

Könnyű, friss gyümölcsös, bársonyos száraz vörösbor.



Végezetül pedig feltétlenül kóstoljuk meg az édes tételeket is.

 

Szentpéteri Borpince  - Kiskőrös

Bella

 Íze komplex és különleges, igazi desszertbor. 


 

Birkás Borház - Fülöpszállás

Rajnai rizling Jégbor 

Jégbor Rajnai rizling 2013
 

Egy rendkívül gazdag és édes bor. A kisfahordós érlelésnek köszönhetően igazán komplexé, egyedivé vált. A rajnai rizling különösen alkalmas jégbornak. Kandírozott gyümölcsök és mézes ízjegyek érezhetők ebben az édes desszertborban. 


Most, hogy a kóstolás végére értünk remélhetőleg már más szemmel nézünk az Alföldi borokra.


Szerencsére manapság egy emelkedő tendencia figyelhető meg, egyre többen keresik kifejezetten az Alföldi borokat.

Mindenképp megismerésre hív a régió, sok izgalmas felfedezésre váró tájjal és borászattal.

Ezért gyertek bátran és ismerjétek meg a Duna Borrégiót. Fedezzétek fel a pincészeteket, kóstoljatok az Aranyhomokon. Ismerjétek meg a Katonatelepen működő Kutatóintézetet, a Hajósi pincefalut, a Csongrádi tájházat vagy a Fülöpházi homokbuckákat, ahol akár úgy is érezhetitek magatokat, mintha valamelyik sivatagban lennétek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...