Összes oldalmegjelenítés

2023. július 6., csütörtök

Biodinamikus gazdálkodás – a misztikumon túl

"A biodinamikus gazdálkodás ökológiai, holisztikus és etikai megközelítése a gazdálkodásnak."



 Szerintem kevés olyan ember létezik ezen a földön aki ha tudná mit jelent egy olyan bor amely biodinamikus eljárással készült, nem ilyen tételt választana. 


Lássuk mit is jelent ez.


Az így gazdálkodó borászok arra esküsznek, hogy a természet tudja és teszi is a dolgát, ha hagyjuk, ha megfelelő módon támogatjuk, ahogy tették azt elődjeink is nagyon hosszú ideig.

Szerencsére Magyarországon egyre több borászat tér át a biodinamikus művelésre. 

Nekik elsődleges szempont, hogy a növény védekezőképességét erősítsék és ne különböző kemikáliákkal rombolják ezen élő szervezeteket.

Tehát ezen tételek, a lehető legkevesebb vegyianyag felhasználásával készülnek, igy kevésbé terhelve a környezetünket és az egészségünket, amire egyre többen odafigyelnek.

A környezetünk védelme és az egészséges életmód nagyon fontos, épp ezért sokan választanák a biodinamikus módszerrel készült borokat is.


A biodinamikus borok esetében a szőlőt a biodinamikus művelésmódnak megfelelően termesztik, majd a szüret után is hűek maradnak a Rudolf Steiner által meghatározott szellemiséghez. 



A borok hivatalos elismeréséért a legtöbb esetben a nemzetközi Demeter-rendszer felel, de ezen kívül működnek még további kisebb, engedélyeztetést végző szervezetek is.

A bio- és biodinamikus gazdálkodás rendszere.




Badacsony környékén számos pincészet ezt az irányt követi és egyre többen gazdálkodnak így a Szent György-hegyen. Értik, és értékelik ezt a művelési módot és munkamódszert. Ez az egész művelésen keresztül ható szemlélet kevesebb, de biztosabban fenntartható termést, magasabb minőségű szőlőt eredményez.


A biodinamikus művelésnek a vidék remek adottsága is kedvez.

A kedvező mikroklíma különösen a déli, délnyugati lejtők napfényes, védett területein alakul ki a szőlő számára. A nagy víztömeg pedig meggátolja a hőmérsékleti szélsőségek kialakulását, és biztosítja a levegő magasabb páratartalmát.


A következőkben Magyarország első bio szőlőbirtokainak egyikéről a  Szászi Birtok -ról írok részletesebben, akik a kezdetektől fenntartható szemlélettel, a természet maximális tiszteletben tartásával művelik a szőlőt, melyet hagyományos és modern technológiákkal dolgozzák fel. 

A birtokon a szőlőt 18 hektárról, a Szent György-hegy, Szigliget, Hajagos és Lesencetomaj dűlőiről szüretelik. 

Nem használnak felszívódó növényvédelmi szereket, legfőbb eszközeik a narancsolaj, a lombtrágya és a kén. A szőlőt kézzel metszik és szüretelik. A szőlőt az első rügyfakadástól kísérik a palackozásig.



Kóstoljunk is meg egy tételt a pincészet kiemelt tételeiből. 

A választásom a Badacsonyi Rózsakő tételre esett.


A rózsakő egy egészen különleges szőlőfajta. Erősen kötődik a badacsonyi térséghez. A kéknyelű és a Budai szőlőből készült keresztezésből született. Kifejezetten a kéknyelű fajta beporzására fejlesztették ki, mivel a kéknyelű azon nagyon ritka fajták közé tartozik, amelynek virágai nem termelnek pollent, ezért egy másik, beporzásra képes fajta mellé kell ültetni.

A palack érdekessége, hogy a címkét a borász felesége által készített festmény díszíti.


Illatában virágos aromák érezhetők. Ízében őszibarack, dinnye fedezhetők fel, mely mérsékelt ásványossággal párosulva árad szét a szájban. 




Ha tehetitek mindenképp kóstoljatok biodinamikus gazdálkodásból származó borokat hiszen ha ilyen tételeket vásároltok azzal egy nagyon jó kezdeményezést támogattok és mindenképp kellemes élményben lesz részetek a bor ízlelgetése közben. 

Ezen borok ízei sokkal tisztábbak, erőteljesebbek és hosszabb ideig örzik ideális állapotukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...