Összes oldalmegjelenítés

2023. július 2., vasárnap

„Szerelmem, Szekszárd” - 2023.06.30

 Van kedvetek velünk jönni Szekszárdra? 


A szekszárdi borvidék részlete.

A Szekszárdi borvidék kiemelkedő borai a szekszárdi bikavér, a kékfrankos és a kadarka. Emellett a helyi borászok még készítenek rozékat és sillereket is. 


Mit szólnátok egy jó kis rókavadászathoz?


A fuxli egy közös szekszárdi márkanév, melyet a Szekszárdon készült siller borspecialitások kaphatnak. 



Nem véletlen a rókára való utalás, hiszen a sillerborok színe valóban olyan rőt mint a róka bundája.


A siller átmenetet képez a rozé és a vörösbor között. Mélyebb a színe mint egy rozé, de nem annyira mély mint egy vörösbor. Viszont inkább vörösboros karaktere van. Régen a kadarkából előszeretettel készítettek siller bort. Leginkább akkor, amikor nem gyűjtött elég színanyagot ahhoz, hogy valódi vörösbor váljon belőle. Ezekben az évjáratokban sokszor sillerként dolgozták föl a kadarkát, ami értékeiből jó esetben semmit nem vont le.

Valójában a sillerbor nem más, mint egy nagyon könnyű vörösbor, ami éppen csak elkezdett erjedni a szőlő héjával együtt. Általában 2-3 napon keresztül ázik a gyümölcs. Tehát hosszabb ideig mint a rozé készítésekor, de rövidebb ideig mint a vörösbor készítésekor.

A fuxli gerincét kékfrankos vagy kadarka adja. Ezen kívül kerülhet bele merlot vagy cabernet sauvignon is. Az alkoholfokot 13%-ban maximalizálták. A bor két fő ismérve a savak és a gyümölcsösség. 


A borászok vakkóstolás során végig kóstolják a fuxli címre pályázó borokat, majd ezután szavaznak, hogy szerintük melyik bor érdemelheti ki a fuxli nevet. Csak a legalább 2/3-os többséget elnyerő borok forgalmazhatók a közös márkanév alatt, ezzel is garantálva a minőséget.


Illatokban általában nem dúskál, viszont szerkezete élénk savakra épül, egész csekély cserzőanyag tartalom jellemzi. 
Kóstoláskor érezni a leheletnyi cserzőanyagot, ami a jó savak mellett a könnyed vörösboros karaktert is eredményezi. Élénk és lendületes, sokszor pirosbogyós gyümölcsökre, fűszerekre emlékeztető ízjegyekkel. 
Érlelésre négy-öt évnél tovább általában nem szokták eltenni. Érdemes fiatalon és behűtve kínálni.








Kóstoljátok meg a szekszárdi bikavért!

A bortörvény szerint egyedül Egerben és Szekszárdon készülhet Bikavér.


A szekszárdi bikavérnek legalább négy fajta szőlőből kell készülnie. Az alapot a minimum 45% kékfrankos és 5% kadarka adja, amelyek kötelező jelenléte mellett maximum 40%-ban felhasználható a cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot. A szekszárdi bikavérnek kifejezetten jellegzetessége a kadarka, így ezzel is megkülönböztethető az egri társaitól.


A szekszárdi palackba csak a szekszárdi fő fajták palackozhatók.


Az Iván-völgyi kadarka túra, mely minden évben a Szent Iván éj jegyében kerül megrendezésre szintén Szekszárdra csábít.

Az Iván-völgyben minden adott arra, hogy a borkedvelők jól érezzék magukat. Szőlődombok, finom borok, jó ízű ételek, gyönyörű táj és barátságos emberek.

A barangolás során jobban megismerhetitek a völgyet, miközben remek kadarka tételeket kóstolhattok. 


Általában helyi és vendégborászok is várnak benneteket ezen a napon. 



Az idei Szekszárdi szüreti napokon szeptember 14-17 között számos remek program mellett meg tudjátok kóstolni a remek szekszárdi borokat. Számos pincészet évről-évre képviseltetni magát a rendezvényen. 



Látványos programok sokasága vár benneteket.




És ha már ellátogattok Szekszárdra, érdemes pár napot ott is tölteni hiszen nagyon sok látnivaló van még.


Fotó: Réka Borbála Tóth



 
Szekszárd városa, aktív kikapcsolódásra a szekszárdi borok mind-mind megismerésre csábít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...