Van kedvetek velünk jönni Szekszárdra?
A szekszárdi borvidék részlete. |
A Szekszárdi borvidék kiemelkedő borai a szekszárdi bikavér, a kékfrankos és a kadarka. Emellett a helyi borászok még készítenek rozékat és sillereket is.
Mit szólnátok egy jó kis rókavadászathoz?
A fuxli egy közös szekszárdi márkanév, melyet a Szekszárdon készült siller borspecialitások kaphatnak.
Nem véletlen a rókára való utalás, hiszen a sillerborok színe valóban olyan rőt mint a róka bundája. |
A siller átmenetet képez a rozé és a vörösbor között. Mélyebb a színe mint egy rozé, de nem annyira mély mint egy vörösbor. Viszont inkább vörösboros karaktere van. Régen a kadarkából előszeretettel készítettek siller bort. Leginkább akkor, amikor nem gyűjtött elég színanyagot ahhoz, hogy valódi vörösbor váljon belőle. Ezekben az évjáratokban sokszor sillerként dolgozták föl a kadarkát, ami értékeiből jó esetben semmit nem vont le.
Valójában a sillerbor nem más, mint egy nagyon könnyű vörösbor, ami éppen csak elkezdett erjedni a szőlő héjával együtt. Általában 2-3 napon keresztül ázik a gyümölcs. Tehát hosszabb ideig mint a rozé készítésekor, de rövidebb ideig mint a vörösbor készítésekor.
Kóstoljátok meg a szekszárdi bikavért!
A bortörvény szerint egyedül Egerben és Szekszárdon készülhet Bikavér.
Szekszárd városa, aktív kikapcsolódásra a szekszárdi borok mind-mind megismerésre csábít.
A fuxli gerincét kékfrankos vagy kadarka adja. Ezen kívül kerülhet bele merlot vagy cabernet sauvignon is. Az alkoholfokot 13%-ban maximalizálták. A bor két fő ismérve a savak és a gyümölcsösség.
Kóstoláskor érezni a leheletnyi cserzőanyagot, ami a jó savak mellett a könnyed vörösboros karaktert is eredményezi. Élénk és lendületes, sokszor pirosbogyós gyümölcsökre, fűszerekre emlékeztető ízjegyekkel.
Érlelésre négy-öt évnél tovább általában nem szokták eltenni. Érdemes fiatalon és behűtve kínálni.
Kóstoljátok meg a szekszárdi bikavért!
A bortörvény szerint egyedül Egerben és Szekszárdon készülhet Bikavér.
A szekszárdi bikavérnek legalább négy fajta szőlőből kell készülnie. Az alapot a minimum 45% kékfrankos és 5% kadarka adja, amelyek kötelező jelenléte mellett maximum 40%-ban felhasználható a cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot. A szekszárdi bikavérnek kifejezetten jellegzetessége a kadarka, így ezzel is megkülönböztethető az egri társaitól.
Az Iván-völgyi kadarka túra, mely minden évben a Szent Iván éj jegyében kerül megrendezésre szintén Szekszárdra csábít.
A szekszárdi palackba csak a szekszárdi fő fajták palackozhatók. |
Az Iván-völgyi kadarka túra, mely minden évben a Szent Iván éj jegyében kerül megrendezésre szintén Szekszárdra csábít.
Az Iván-völgyben minden adott arra, hogy a borkedvelők jól érezzék magukat. Szőlődombok, finom borok, jó ízű ételek, gyönyörű táj és barátságos emberek.
A barangolás során jobban megismerhetitek a völgyet, miközben remek kadarka tételeket kóstolhattok.
Általában helyi és vendégborászok is várnak benneteket ezen a napon. |
Látványos programok sokasága vár benneteket. |
Fotó: Réka Borbála Tóth |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése