Összes oldalmegjelenítés

2017. május 31., szerda

Hány fokra hűtsük a bort? - Borszakkör






 Ha már van megfelelő borospoharunk, és szereztünk egy jó bort, szépen behűtjük, hogy kellemes hőfokon kóstolgathassuk. A meleg bort senki sem szereti, hűteni kell. De hány fokra? Minél hidegebb, annál jobb? Jégbe hűteni a legjobb? Egyáltalán, honnan tudjam, hogy hány fokos éppen az a behűtött palack?

Egy kis fizika következik, de csak amennyi feltétlenül kell. Minél hidegebb egy folyadék, annál több gázt képes oldott állapotban tárolni, és annál kisebb a párolgása is. A bor egy oldat: lehet benne például szén-dioxid, ami ugye oldatban a szénsav, és az illatanyagok is oldott állapotban vannak benne. Mindegyik illatanyagnak megvan a maga párolgási hőmérséklete: a kisebb, könnyebb molekulák alacsonyabb, a nagy, nehéz molekulák magasabb hőmérsékleten kezdenek párologni.





Kezdjük utunkat felfelé a Celsius-skálán!


Jégbe csak a pezsgőt hűtsük. Ilyen alacsony hőmérsékleten kevés ízt lehet érezni. Azért hűtjük a pezsgőt mégis jéghidegre, hogy ne dobja ki magából a szénsavat. Az előbb emlegetett oldóképesség miatt, és mert a hideg folyadékban a molekulamozgás is lassabb. Szóval, ha nem akarsz Forma-1 bajnokosat játszani, hűtsd jégbe a pezsgőt, mert az, hogy kihabzik-e, az inkább múlik a hőmérsékleten, mint azon, hogy milyen ügyesen bontod ki. A hideg ellenére a pezsgő ízét mégis érezzük: ez azért van, mert a szénsav kitágítja a hajszálereket a nyelvünkben, és ezzel az ízérzékelésünk is fokozódik.


10-12 fokra hűtsük a friss, könnyű fehérborokat, rozékat. A gyümölcsös borok ízét és illatát adó észterszerű molekulák könnyen elillannak, ezért hidegen is érezhetők, a meleg borból viszont hamar elpárolognak, és élvezhetetlen lesz az italunk. A hűtőszekrény legalján, a hátsó fal közelében van ilyen hőmérséklet. Az édes boroknak szintén ez a hőfok felel meg.

Az egyszerűbb, könnyebb vörösborokat és a testes, hordóban érlelt fehéreket 12-14 fok közé hűtve élvezhetjük a legjobban. Ez elérhető úgy, hogy a hűtő felső polcára tesszük.

A testes, komoly vörösborokat pedig ne tegyük hűtőbe: ezeknek a boroknak az ízét nagyméretű, nehéz vegyületek adják, amik hidegen nem igazán érezhetők, így ha behűtjük a bort, megfosztjuk magunkat az élménytől. 18-20 fokon, vagyis egy hűvösebb szoba hőmérsékletén a legjobb őket fogyasztani.


Két dolog, kiegészítésképpen:

Lehet kapni borhőmérőt, mindenféle típusok léteznek. Ha gyakran fogyasztasz különleges, drága borokat, érdemes egyet beszerezni. De simán behűtheted a bort kicsit hidegebbre, aztán a pohárban 1-2 perc alatt úgyis melegszik még.

A másik, hogy mivel a hideg italnak nem érezzük annyira az ízét, ha alacsonyabb minőségű vagy hibás bort akarnak ránk sózni egy vendéglátóhelyen, az biztosan jéghideg lesz. A túlhűtött ital esetén érdemes tehát gyanakodni. Persze lehet, hogy semmi baja a bornak, csak nem sikerült odafigyelniük, túlpörög a hűtő, stb. Hagyd egy kicsit melegedni a bort a pohárban, és kiderül az igazság!

Borszakkör "10 alkalmas ingyenes online bortanfolyam"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...