Összes oldalmegjelenítés

2017. május 31., szerda

Hol tárold a boraidat? - Borszakkör

Az előző leckében említettem, hogy a bort nem szabad huzamosabb ideig hűtőszekrényben tárolni. Járjuk körbe kicsit, hogy miért!

A hűtő levegője száraz, ez pedig nem tesz jót a parafadugónak. Kiszárad, a bor pedig elkezd kipárologni a palackból. Ezért nem ajánlom, hogy hűtőben tárold a borodat.

A parafadugó kiszáradását úgy lehet megelőzni, ha a bort fektetve tároljuk egy egyenletes hőmérsékletű, párásabb levegőjű helyen. Fektetve azért, hogy a bor érintkezzen a dugóval, és kellő nedvességet biztosítson. Ugyanezt célozza a páratartalom is. Inkább sérüljön a párától a címke, mint hogy kiszáradjon a dugó. Pár hónap alatt párás helyen a dugó és a palack száját borító műanyag kapszula között penész nőhet, ez elkerülhető, ha a kapszula tetejét (vagy az egész kapszulát) levesszük. Ez a műanyag borítás egyébként is arra való, hogy száraz helyen védje a dugót, párás helyen nincs rá szükség.

A tároló helyiségnek nem kell kimondottan hidegnek lennie, meleg persze ne legyen, de a hőmérséklet ingadozása károsítja igazán a bort. Egy átlagos, védett kamra megteszi.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...