Az előző leckében említettem, hogy a bort nem szabad huzamosabb ideig hűtőszekrényben tárolni. Járjuk körbe kicsit, hogy miért!
A
hűtő levegője száraz, ez pedig nem tesz jót a parafadugónak. Kiszárad, a
bor pedig elkezd kipárologni a palackból. Ezért nem ajánlom, hogy
hűtőben tárold a borodat.
A parafadugó kiszáradását úgy lehet megelőzni, ha a bort fektetve tároljuk egy egyenletes hőmérsékletű, párásabb levegőjű helyen.
Fektetve azért, hogy a bor érintkezzen a dugóval, és kellő nedvességet
biztosítson. Ugyanezt célozza a páratartalom is. Inkább sérüljön a
párától a címke, mint hogy kiszáradjon a dugó. Pár hónap alatt párás
helyen a dugó és a palack száját borító műanyag kapszula között penész
nőhet, ez elkerülhető, ha a kapszula tetejét (vagy az egész kapszulát)
levesszük. Ez a műanyag borítás egyébként is arra való, hogy száraz
helyen védje a dugót, párás helyen nincs rá szükség.
A
tároló helyiségnek nem kell kimondottan hidegnek lennie, meleg persze
ne legyen, de a hőmérséklet ingadozása károsítja igazán a bort. Egy
átlagos, védett kamra megteszi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése