Összes oldalmegjelenítés

2022. július 20., szerda

A Duna borrégió

  "Lenn az Alföld tengersík vidékin...

Az Alföld: Petőfi Sándor


Duna borrégió 2006-ban alakult, a korábban alföldiként nyilvántartott borvidékek ésszerű együttműködésének hivatalossá tétele útján. Kétségtelen, hogy az alföldi jelző a borral kapcsolatba hozva az utóbbi évtizedekben nem feltétlenül a minőséget juttatta eszünkbe, így teljességgel érthető, hogy a borrégió tisztességes és eltökélt termelői ezzel is megpróbáltak változtatni az előítéleteken. Ma, 2020-ban lényegesen jobb helyzetben vagyunk, mint akár tíz évvel ezelőtt is. Egyre több termelő gondolja úgy, hogy a homokos lazább és mindenképpen meleg talajon is korrekt, sőt élvezetes borokat fog termelni.


Duna borrégió tagjai: 

- Csongrádi borvidék
- Hajós-Bajai borvidék
- Kunsági borvidék

Jelenleg 24000 hektáron folyik szőlőtermesztés.

 


Jellemző szőlőfajták:

- Cserszegi fűszeres
- Ezerjó
- Rizlingszilváni
- Kékfrankos
- Kadarka


Mikroklíma:

A borrégiót kontinentális klíma jellemzi, de a sík terepen és a kvarcos talajnak köszönhetően nagy a hőingadozás: forró nyarakkal, hideg telekkel, és gyakran tavaszi fagyokkal kell szembenéznie a helyi borászatoknak. 

 


Talaj:

- Mészköves homok
- Barna erdőtalaj
- Csernozjom
- Réti és öntéstalaj


Forrás: Magyar Bor Személyesen (www.bor.hu)

www.facebook.com/magyarborszemelyesen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...