Összes oldalmegjelenítés

2022. július 24., vasárnap

20 éves a Béres Szőlőbirtok

 „Minden cseppje Béres” 

 


Az idei évben a Béres család két jelentős jubileumot is ünnepel: ugyanis 50 éves lett a legendás Béres Csepp, id. dr. Béres József találmánya, és immár 20 éve annak, hogy a Tokaji Borvidék szívében, Erdőbényén borászatot alapítottak.

A Béres birtok korábbi neve Lőcse volt. Ezt lehet már kevesen tudják. A nevet a Lőcse dűlőről kapta. De még manapság is a Lőcse nevet viseli a borászatnál a Lőcse Furmint.


A jubileum évében a palackok új, letisztult, modern címkét kaptak. A vállalati embléma központi eleme a címkéken már korábban is megjelenő csepp motívum, amely a „Minden cseppje Béres” jelmondatot tükrözi vissza.

 

A kezdet

Erdőbényén a szőlőművelés és a borkészítés 2002-ben még nem volt aktív. Ekkor alapította a Béres család a Béres Szőlőbirtokot. A történelmi Lőcse-dűlőnek csak az - 1980-as években telepített - alsó részét művelték. Az egykori Lőcse-tanyából mindössze egy régi pince maradt. 

 A Béres család komoly szőlőtelepítése 2004–2005-ben történt, kialakítva ezzel egy 45 hektáros, korszerű ültetvényt. 

A pincészet 2015-ben elnyerte a Bor és Piac magazin „Magyarország legszebb szőlőbirtoka” címét.

2006-ra felépült az új birtokközpont, alatta - a régit beépítve - egy új pincerendszerrel. A tájba illeszkedő, hagyománytisztelő, ugyanakkor minőségi, modern épületet álmodtak és valósítottak meg. Az építkezéshez fő szempont volt a helyi anyagok felhasználása, melyet az építész szakma Építészeti- és Építőipari Nívó- díjakkal ismert el.

 

Szőlőművelés és borkészítés a Béres Szőlőbirtokon

A tokaji borkészítéshez engedélyezett fajtákat telepítettek: furmintot és hárslevelűt, valamint kövérszőlőt, sárgamuskotályt és zétát. 

A szőlőművelésben és a borkészítésben a hagyományokra támaszkodva a modern technológia adta lehetőségeket alkalmazva dolgoznak, folyamatosan törekedve az innovációra. 

Boraikat kizárólag saját szőlőből készítik. Borválasztékukban megtalálhatóak a hagyományos hegyaljai tételek, a száraz fajtaborok és házasítások, a szamorodni, az aszú és a késői szüretelésű borok is. 

Ezek mellett tradicionális eljárással pezsgőt és saját gyümölcstermésből pálinkákat is készítenek.

 

A Béres Szőlőbirtok szívén viseli a helyi értékeket és azok képviseletét. Az Erdőbényén megrendezésre kerülő eseményeknek minden évben aktív szervezője. Különösen a Bor, mámor, Bénye fesztiválnak. Valamint a tokaj-hegyaljai szakmai szervezetek munkájában is tevékenyen részt vesz.


A továbbiakban szeretném veletek megosztani a Béres Tokajjal kapcsolatos személyes élményem.

A Hungarian Wines csapata immár 5. éve írja ki a WebWineWriting pályázatot. Ezen a pályázaton három borral kapcsolatos kategóriában borszakírók, újságírók, bloggerek és bort kedvelő lelkes írók mérkőznek meg egymással évről-évre izgalmas díjakért.

Az indulás óta minden évben én is írok cikkeket.

A III. WebWineWriting versenyen a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíjazottja lehettem.

A Magyar Turisztikai Ügynökség elindította a bor.hu oldalt, hogy ezzel is népszerűsítse a hazai borokat és a borturizmust. A bor.hu gazdái Gál Zsombor vezetésével átolvasták az összes beérkezett cikket, és azt a két írást díjazták, amelyek leginkább kedvet csinálnak egy-egy hazai borvidék felfedezéséhez. 
 
A cikk amivel nyertem a Kreinbacher pincészetről szólt. A cikket itt tudjátok elolvasni.

 

A III. Hungarian Gettogether rendezvényen vehettem át a díjam. 

A díjat Ladomérszky László, a Tokaj Tourinform iroda vezetője adta át nekem.

 Nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy én voltam az egyik aki megnyertem a különdíjat, egy három tételes borválogatást. A két vörösbor mellett a Béres Tokaj 5 puttonyos Aszú tétele is ott volt személyesen.

Szekszárd (Takler Bikavér), Villány (Bock Merlot) és Tokaj borvidékéről (Béres Tokaj 5 puttonyos Aszú). 

 

Béres Tokaj 5 puttonyos tétel

Karácsonykor bontottuk fel. Igazán ünnepi pillanat volt ez.

 


Színe aranysárga. Illata koncentrált, egészen tömény. Mi hagytuk kicsit levegőzni, hogy kicsit kinyílhasson.

 

Ahogy telt az idő annál inkább változott az illat. Érett füge, méz, kis fűszeresség, pörkölt olajos magvak bukkantak elő. Miután már nem tudtunk betelni az illatával bele is kortyoltunk. Ízében a méz, füge, a fűszerek visszaköszönnek. Szép eleven savak jellemzik.

 Majd újabb és újabb kortyokkal már datolya is előbújik, kandírozott narancs, még inkább fűszeres kis avar is érezhető. Nem csalódtunk és örülök, hogy ilyen ünnepi alkalommal kóstoltuk mert igazán ünnepi tétel.


Remélhetőleg a jövőben hasonló remek tételt készít a pincészet és nekünk pedig lesz szerencsénk mindazt megkóstolni!


Boldog születésnapot kívánunk! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...