Összes oldalmegjelenítés

2022. július 24., vasárnap

Szűretlen buborékok

 Élesztős jegyek, gyengéd gyöngyözés, maradandó élmény 

más szóval...

Pétillant naturel

 

  
 

Az utóbbi években az élet számos területén (gasztronómia, divat, lakberendezés) egyre inkább a természetességet keressük. 

Szerencsére a borkultúrát is érinti ez a fajta szemlélet váltás. Megmondom őszintén ennek én nagyon örülök, mert nagy híve vagyok a természetközeli dolgoknak. Éljen a skandináv minimalizmus!

A természetes borkészítési eljárások iránti érdeklődés felélénkülésével komoly divatot teremtettek az így készült sörök, borok, pezsgők. 

Különösen a Z generáció az, aki folyton az aktuális trendeket követi így talán ők azok akik elsőként találkozhattak ezzel a reneszánszát élő trenddel. 


A pétillant naturel, vagy rövidebb nevén pét-nat típusú pezsgőről először 2019-ben hallottam. A sajtóközleményt én itt tudjátok elolvasni. Akkor a Tállyai Szóló pincészet készített pét-nat eljárással degorzsálatlan pezsgőt.

A Szóló pincészet boogie tétele.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség a Pét-Nat és natur pezsgő között? 

A Pét-Nat ugyanúgy pezsgős palackba kerül, hiszen a nyomást bírnia kell, de dugó helyett koronazárat alkalmaznak (mint a pezsgőknél általában a tirázslikőrrel zajló másodlagos erjedés időszakára). A pezsgőtől eltérően, ahol a seprő rázása és degorzsálás történik, a pét-nat úgy marad a palackban, ahogy bekerült (ezt az eljárást méthode ancestral-nak nevezik) a még le nem zajlott alkoholos erjedés előtt. Mivel nincs degorzsálás, a seprő a palackban marad. Így a fogyasztó elé kerülő termék opálos, nem pedig tiszta, áttetsző, mint egy pezsgő.
 
A végeredmény egy nagyon izgalmas, rusztikus, terroir-uralta íz (Limoux, Gaillac vagy a Loire völgyi tételek példásak), amit egyszerűen mindenkinek ki kell próbálnia. 
 
Bár nem számoljuk a buborékokat a pohárban, a Pét-Nat esetében senki ne keresse ugyanazt a mennyiséget, mint a pezsgőnél. A nyomás alacsonyabb, általában 2,5-3 bar és az alkoholja is alacsonyabb (9-12%), mint a pezsgőké. További különbség, hogy míg a pezsgők hosszú érlelés után kerülnek a fogyasztó elé, a pét-nat a szüretet követő 1-3 év után.

Azért is szeretnek kísérletezni vele a borászok, mert nincs olyan kötöttség sem, mint egy szigorú termékleírással rendelkező champagne vagy prosecco esetében. Bárhol készülhet, erjedhet kádakban, tartályban, hordóban vagy akár amforában is. Szabadon lehet kísérletezni a különböző szőlőfajtákkal is.

 

A Koch pincészet 2019-ben hozta forgalomba a saját szűretlen pezsgőjét.

A tételt a III. Tóparti pikniken volt szerencsém megkóstolni.  

Mint kiderült ők szűretlen pezsgőt készítettek és nem Pét-Nat-t, ugyanis a módszer jellegéből fakadóan nem alkalmas tömeges előállításra. Mivel gyakorlatilag minden a palackon belül történik, a borásznak viszonylag kevés ráhatása van a történésekre, a kontroll hiányát pedig csak kevesen – és csak korlátozott mennyiség esetén – vállalják be.

A tétel 100% Chardonnay-ból készül.

Ezzel ellentétben itt a “finom seprő” nem lett degorzsálással eltávolítva, és semmilyen hozzáadott “expedíciós“ likőrrel megváltoztatva az eredeti természetes szőlőből és erjedésből kialakult íz és illat!


Extra Brut kategóriájú a maradékcukor miatt, de likőrözés nem történt.

Izgalmas, ízgazdag tétel. Felejthetetlen volt megkóstolni. Opálos, kis buborékosság figyelhető meg benne. Illatában citrusos, zöldalma kis mogyoró. Kortyolgatva friss, pezsdítő. Élesztős, gyümölcsös. A citromhús, a keserűcitrom, a zöldalma és a grapefruit dominálnak. Csak és kizárólag az alföldi terroir uralta ízjegyekkel. 100% Alföld! Remélem hamarosan újra kóstolhatom.


2021-ben a IV.WebWineWriting díjkiosztóra a Vylyan pincészet hozott szűretlen pezsgőt.

Vylyan Pét-nat

A pincészet a fehér verziót olaszrizling, rajnai rizling és chardonnay házasításból készíti, míg a rozét pinot noir, kadarka, kékfrankos és merlot alkotja. 

Nagyon izgalmas volt megkóstolni. Opálos színe egyből magára tereli a figyelmet. Játékos buborékai kóstolásra csábítanak. Belekortyolva pedig egy kis történelmi utazás részesei is lehetünk, hiszen hasonló ízt érezhettek már a 17. századi pét-nat pezsgő készítők is. Mindazonáltal kellemesen gyöngyöző, friss, üdítően gyümölcsös, itatja magát.

 

Villányban töltött pár napunk során a Vylyan pincészethez is ellátogattunk, ahol be is szereztünk a már kóstolt tételből egy palackot. Hiszen aki egyszer kóstol egy ilyen tételt, az nagyon hamar újra át akarja élni az élményt. Valamint a Vylyan Pét-Nat-ok nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, kizárólag a borterasznál vásárolhatók meg. 

Fehér tételt választottunk, mert a kóstolón is olyat ízlelhettünk meg.

 

Hogyan készül egy Pét-nat, ha Vylyan?

A pincészet nem olyan régen készíti ezt a stílust. Tóth Sándor a pincészet borásza 2018-ban egy somlói kistermelő kóstolóján járva hozott magával egy koronazárral lezárt pezsgős palackot. A tétel nagyon szép volt, olyannyira, hogy Sándor el is határozta, hogy ő is belevág a pét-nat készítésbe. Az első Vylyan Pét-Nat a következő évjáratban, 2019-ben, pinot noir fajtából készült el. Még csupán 20 palackkal készített, kizárólag saját fogyasztásra.

Az első próbálkozást siker koronázta, így Sándor még lelkesebb lett. A következő alkalommal már sokkal komolyabban próbálta: másodjára már két pét-nat-ot is készített, egy fehér és egy rozé változatot.

A Vylyan Pét-Nat-ok készítése szinte hasonló a régi, kézműves eljáráshoz, egy-két helyen persze kis módosításokat tesznek. Az alapbort – ez esetben mustot – tartályban hűtve erjesztetik, és 16 gramm cukortartalomnál erjedés közben nyomásálló palackokba töltik, majd koronazárral zárják le. A palackban erjedés ideje alatt állítva, az erjedés befejeződése után pedig hat hónapon keresztül fektetve tárolják a palackokat.

A készítők szerették volna, ha a kész pezsgő megőrzi a pét-nat-okra oly jellemző seprős jelleget, de többszöri kóstolás után úgy döntöttek, hogy szerethetőbb lesz ha mégis degorzsálják. 21 napon keresztül forgatták a palackokat, miután eltávolították a seprő egy részét. Minden palackot kézzel töltöttek újra és zárták le. Ként és egyéb kezelőanyagot nem tettek hozzá, így a Vylyan pét-nat-ok is teljesen szűretlenek és derítetlenek.

 

Hazaérve aztán ki is bontottuk tételünket és ismét átélhettük az élményt.

Ízében a pét-nat könnyedebb, kicsivel édeskésebb, alkoholtartalma pedig alacsonyabb.


 

A pét-nat/szűretlen pezsgő műfajának sajátja a könnyed játékosság, amibe most már a vásárlók is bevonásra kerülnek.

 

Mindezzel együtt a pét-nat valószínűleg továbbra is csak kaland, egy játékos kísérlet marad a legtöbb pincészet számára.

Ha sikerül a kellő időben palackozni a bort, és az éppen megfelelő mértékben lesz buborékos, mindemellett ízgazdag és kirobbanóan gyümölcsös, akkor garantáltan elfogy az összes palack, ráadásul a kis tételszám növeli az exkluzív élményt. Ennek eléréséhez azonban a szakmai tudáson kívül egy jó adag szerencse is szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...