Összes oldalmegjelenítés

2022. július 20., szerda

III. Tóparti piknik - 2022.07.15

 “Minden bor (...) társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák.”

Hamvas Béla

 

 

Duna Borrégió Borút Egyesület 2019-ben hagyományteremtő szándékkal indította el a Tóparti piknik elnevezésű rendezvényt. 

Immáron harmadik alkalommal került megrendezésre az esemény. 

 

Az piknik megrendezéséhez évről-évre a kecskeméti Domb Beach biztosítja a helyszínt.
 

Az Egyesület legfőbb célja, hogy a Duna Borrégió területén található borászokat összefogja és a rendezvények által megismertesse a közönséggel a minőségi alföldi borokat, ezáltal visszaállítsa annak megkopott hírnevét. 

Egy ilyen rendezvényen a borokra szomjas közönség felszabadultan ismerkedhet a borászokkal és fedezheti fel a borászok által készített finomabbnál finomabb minőségi borokat.


A rendezvény megnyitón dr. Gál József alpolgármester tartott rövid beszédet.


Gaál József elmondta, hogy Kecskemét térségében nagy múltja van a szőlőtermesztésnek és a borászatnak. Valamint arról is beszélt, hogy a magyar szakemberek tudásának és tapasztalatának köszönhető, hogy a hazai bor világhírűvé vált.


A szabadtéri borkóstolás - mely során minden résztvevő korlátlanul kóstolhatta a számtalan remek tételt -  délután 5 órától 10 óráig tartott.

 

Az eseményen a Duna Borrégió 13 pincészete plusz 1 vendégpincészet képviseltette magát.

 

Minden résztvevő aki a kóstolóra ellátogatott egy Duna borrégió felirattal logózott borospohárból kóstolhatott.

 

 

A továbbiakban pedig következzenek a borászatok. :)

 

Bergervin  - Császártöltés

 
A család 14 szőlőfajtával összesen 36 hektáros ültetvényen gazdálkodik.

Berger Gábor és Bergerné dr. Jakab Emese

A rendezvényre Emese hívott meg, aki azon felül, hogy Gábor jobbkeze, a Duna Borrégió Borút Egyesület elnöke is. 

Főbb szőlőfajtáik: Olaszrizling, Generosa, Chardonnay,  Kékfrankos, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc és Merlot


A borok közül a Generosa tétellel ismerkedtem meg kicsit közelebbről. Kóstoltam először egy száraz tételt, majd pedig egy édes változatot.

A Generosa-t Bíró Károly és Dr. Hajdú Edit nemesítette 1951-ben Móron. Szülei az ezerjó és a piros tramini.

A száraz Generosa üde, friss érzete remek kezdésnek bizonyult. Aromás, nem túl erőteljes savak, könnyed test. Behízelgő tétel.

Az édes Generosa ezzel szemben nagyon intenzíven édes, barack, citrusos illatok és ízek. Kis karamellával. A savérzet megfelelő.

 

 

Szentpéteri Borpince  - Kiskőrös

 
A pincészet 65 hektáros szőlőterülete homokos és löszös alapkőzetű meszes talajon terül el.
 
ifj. Szentpéteri Attila és testvére Flóra
 
A kóstolható tételek között nem egy tétel már díjat is nyert különböző rangos magyar és külföldi borversenyeken.


A tétel a francia Chardonnay-k versenyén aranyérmes lett.
 
 
A Chardonnay rendkívül divatos, de ugyanakkor klasszikus jegyeket is mutat. A tételt fahordóban érlelték.
Elegáns megjelenésű. Színe halvány szalmasárga. Illatában zöldalma és citrusok mutatkoznak meg, kis őszibarackkal a háttérben. Karakteres, gyümölcsös. Savai üdék. Hosszú lecsengésű, tartalmas, magas minőségű tétel.



A Néró Rosé-t is megkóstoltam.

Színe halvány rózsaszín. Egyedi, fajtajelleges illat, intenzív gyümölcsösséggel. Leginkább a málna, szeder, eper és cseresznye érződik. Ízében friss és lendületes, igazi divatos rosé, mediterrán jelleggel, üde savakkal, de mély tartalommal. Hosszú lecsengéssel.

Amit sajnálok, hogy kihagytam a Bella édes desszertbor. A Generosa édesre hangolt változata.

 
 

Gedeon Birtok  - Izsák

 
A birtok 80 hektáros szőlőültetvénnyel rendelkezik.
 
Kecskeméten szaküzletük is megtalálható ahol szeretettel várják a boraikra érdeklődőket.
 

Megkóstoltam a méltán híres Arany Sárfehér tételt, melynek nagyon intenzív a virágillata. Ezüstös aranysárga színű tétel. Üde, citrusos, grapefruit, kis alma, vegetális jegyek. Fiatalos, lendületes. Szép savszerkezet. 
 
A szalmasárga Riesling illata friss, citrusos. Kis hordót kapott, melytől finom petrolos ízjegyek érezhetők. Ízben is friss, gyümölcsös. Komoly tétel.

Az extra dry pezsgő zölvelteliniből, sauvignon blanc-ból és cserszegi fűszeresből készült.
Színe halvány zöldessárga, elég intenzív gyöngyözéssel. Illata nagyon friss, gyümölcsös, üde, almás. Könnyed korty, laza szerkezet, élénk savtartalmú pezsgő.
 
Mindegyik tételt újra kóstolnám. 

 
 

Vass Borászat  - Kiskőrös

 
A pincészet családi vállalkozásként működik 1998 óta. 
Boraik saját illetve a környékről felvásárolt szőlőtermésből készülnek.
 
Mára több mint 15 féle minőségi Kunsági bort készítenek.


Fehér Tramir
 
A Cuvée tétel Irsai Olivér és Tramini tételek házasításával született.
Az Irsaira jellemző illatok egyből érezhetők a borban a tramini pedig a gerincét adják a bornak. Jó kis könnyed nyári tétel.

 
Generosa
 
Friss, reduktív, tiszta, fényes tétel. Nagyon citrusos, vegetális. Zöld alma és körte illatok és ízek jelennek meg benne. Jó savak. Közepes test.


Ravasz rozé
 
A Cuvée Néró, Cabernet és Kékfrankos tételekből készült. 
Könnyed rozé. Málnás, szedres illat. Lendületes tétel. Kerti grillezéshez remek választás. 

 
 
Koch Borászat  - Borota, Diósviszló

 
A Hajós-Bajai borvidéken 150 hektáron gazdálkodnak. A Villányi borvidéken 10 hektárt művelnek. 
 
A 100%-ban Chardonnay-ból készült pezsgő Extra Brut kategóriájú a maradékcukor miatt, de likőrözés nem történt.  
 
A pezsgők különleges aromáit a seprőnek köszönhetik. Ha a pezsgőt nem degorzsálják, tehát a seprőt nem veszik ki a pezsgőből akkor szűretlen marad. 
 
2019-es szűretlen Chardonnay pezsgő
 
Már egy ideje halottam a tételről. Igazán magával ragadó élmény volt végre megkóstolni.
 
Izgalmas, ízgazdag tétel. Opálos, kis buborékosság figyelhető meg benne. Kortyolgatva friss, pezsdítő. Élesztős, gyümölcsös. Csak és kizárólag az alföldi terroir uralta ízjegyekkel. 100% Alföld! Remélem hamarosan újra kóstolhatom.
 
 
Itt meg egy frisch kadarka bújt meg. :)

 


 

Frittmann Borászat  - Soltvadkert

 
60 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a család birtokában. Egyes fajtáikhoz a környező gazdáktól integrálnak válogatottan jó minőségű szőlőt.
 
 


Megkóstoltam az Ezerjó pezsgőt.

Kis buborékok, citromsárga szín. Illatában elsőre az alma és a körte tűnt fel nekem, majd a tradicionális élesztős, piskótás, kekszes jegyek is előjöttek. Közepesen savas és krémes. Ízében visszaköszönnek az illatjegyek, de kis herbális, grépfrútos zamatok is jönnek. Harmonikus tétel. Komplex, hosszan tartó lecsengés. Zamatban nagyon gazdag, igazán finom. Ünnepi tétel.
 


Birkás Borház - Fülöpszállás

 
2,5 hektáros ősi birtokon gazdálkodnak, amely területen a környékre jellemző Izsáki Arany sárfehér és Kadarka fajta található.
 

 
Bubika – Irsai Olivér gyöngyözőbor 2019
 
Illatában tömény, muskotályos aromák. Finom gyöngyözés. Jó ivású pezsgő.
 
 

Bubika – Izsáki Arany Sárfehér Gyöngyözőbor 2019
 
Az Arany Sárfehér a kövérszőlő és a leányka természetes hibridje. Szép gyöngyözésű pezsgő.
Könnyed, üde illat, ugyanakkor határozott fajtájára jellemző karakter.
 
Jégbor Rajnai rizling 2013
 
Végezetül megkóstoltam a Jégbort is. Egy rendkívül gazdag és édes bor. A kisfahordós érlelésnek köszönhetően igazán komplexé, egyedivé vált. A rajnai rizling különösen alkalmas jégbornak. Kandírozott gyümölcsök és mézes ízjegyek érezhetők ebben az édes desszertborban.
 

 

 

István Borház  - Kiskőrös

 
A Borházzal pont 10 éve még 2012-ben találkoztam a Borkomp rendezvényen.  

A Borház többek között elhozta Verjus tételét és szőlőmag Őrleményt is. Boraik a kecskeméti piacon megvásárolhatók.

Bianca fehér rózsa
 
Itt a Bianca fehér rózsa nevet viselő tételre esett kóstolási választásom. A bor országos versenyen aranyérmes lett.

A fajtát a hibrid seyve-villard és a bouvier kereszteződésével állította elő 1963-ban Csizmazia Darab József és Bereznai László. Eredetileg az Egri csillagok 40 nevet viselte. 1982-ben kapta a Bianca nevet, amikor állami fajtává minősítették.
 
Ritkán találni meg a fajtát önmagában, ezért nagyon örültem, hogy most van lehetőségem megkóstolni.

Nagyon illatos, friss, tiszta tétel. Virágos jegyek, aromatikus bor. Könnyed, lágy kissé neutrális.
 

A borház elhozta Verjus tételét is, amit meg is kóstoltam kis szódával igazi frissítő hatású élmény volt.


 
SK Borászat - Tabdi

 
Az SK Borászatban évjáratonként 700 hektoliter bort készítenek, mintegy 7000 palack kerül ki a pincéből.
 
Bővebben ide kattintva olvashattok a borászatról. 



Megkóstoltam az Attié-D késői szüretelésű tételt. A vicces fantázia név igen találó, hiszen bárki kóstolja magáénak érezheti. Hiszen ez tényleg a tiéd. :)
 
 
 

Csanádi Szőlőbirtok - Császártöltés

 
210 hektáron elterülő, művelésmódjában és fajtaösszetételében korszerű szőlőbirtokon gazdálkodnak.
 
A szőlőbirtok egy igazi kóstolósort hozott el a rendezvényre.

Ennél a pincészetnél női megérzésem azt súgta, hogy kóstoljak egy vörös tételt.
Így esett a választásom a kadarka tételre, melynek gyümölcsös, epres-málnás illata meggyőzött, hogy jól választottam. Frissítő vörösbor. A korty kifejezetten lágy, tanninszegény, savai viszont nagyon jók. Hosszú, határozottan fanyar lecsengés.


Kadarka
 
Szeretném hamarosan újra kóstolni például egy bogrács halászlé mellé. ;)

 
 

 
30 hektár, nagyrészt saját telepítésű, fiatal ültetvényeken, lösz alapkőzeten kialakult, löszös homoktalajon és barna erdőtalajon termelt minőségi szőlőfajtákból készítik boraikat.
 
 
Itt az illatos Irsai Olivért kóstoltam.
Színében zöldes-sárga, illatában rendkívül intenzív, virágos- gyümölcsös, izében is ez a gyümölcsösség dominál, főbb jegyei a bodza, a lime, zöldalma. 


2015-ös Merlot Prémium vörösboruk 2018-ban Bács-Kiskun Megye vörösbora lett, illetve beválogatták a Nemzeti Borkiválóságok közé is.


 

Havas & Timár Pincészet  - Eger

A kézműves pincészet vendégkiállítóként érkezett az eseményre.


A pincészet 1,5 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, azonban az első 2008-as szüret óta nagyon szoros együttműködésben dolgoznak szőlőtermelőikkel.

Hisznek abban, hogy a minőség nagyrészt a szőlőben dől el, ezért a szőlészeti munkákra nagy hangsúlyt fektetnek.

A pincészet számos remek tételt hozott az eseményre.
 
 
A két vörös tételt gondoltam megkóstolom. 
 
Pinot noir 2018
 
Igazi Cool climate bor!

Ahogy a pohár fölé hajoltam már éreztem a remek illatát. A piros bogyós gyümölcsök csak úgy robbantak ki a pohárból. Ízében áfonya, málna, ribizli, kis hordóssággal. A tanninok nem tolakodóak. Közepesen hosszú lecsengés.

Mindenképp újra meg akarom kóstolni!

Franom 2018
 
Igazán nagy tétel. Férfias, fűszeres, testes. Barrique hordóban 18 hónapon át érlelték.
A kóstolás előtt hagytuk kicsit levegőzni, hogy az illatanyagok jobban fel tudjanak szabadulni. De a borász elmondta, hogy igazából több órát is kellene levegőztetni mielőtt megkóstoljuk.

Illatán szedres, áfonyás, szilvás jegyeket véltem felfedezni. Ízében krémes, bársonyos. Kiegyensúlyozott, száraz, finoman savak. Érezhetően áfonyás, csokoládés, fűszeres. Kis idő elteltével pisztácia, szegfűszeg, fahéj, kardamon is megjelenik. Hosszú lecsengésű fűszeres, finom savakkal a végén.

 
 

Szemerey Pince - Császártöltés

 A 20,6 hektáros birtokon 19 különböző szőlőfajtát termesztenek.

 
Flóra rozé, Cabernet franc rozé, Olaszrizling, Nektár, Jázmin, Sauvignon Blanc, Generosa

Jázmin tételt még ezidáig nem volt szerencsém kóstolni.

A Jázmin a Pécsi kutatóintézetben Kozma Pál által nemesített fajta. Szülei a Tramini, Kunbarát és a Bianca. Rezisztens fajta, permetezést szinte nem igényel. Kellemes virágillata miatt nemesítője a Jázmin nevet adta a szőlőnek. 
 
Nagyon nagyon parfümös tétel. Illatában erősen fellelhető a bodza. Könnyed tétel, alkoholérzet nem számottevő. Gömbölyű savai cukorérzetet engednek a borban.
 
 

 

Daru Déli Dűlő Borbirtok - Bácsszentgyörgy

 
A löszös-homokos talaj és a magas napsütéses órák száma adja az itt termő szőlők és borok íz-, illat- és zamatanyagát. Kis családi pincészetükben (600hl) nagy szívvel és sok-sok kézi munkával készülnek egyre magasabb minőségű nedűik és az azokat kiegészítő gasztronómiai különlegességeik, például borcsokoládé, borfagylalt, boros-krémes.
 
Merlot 2015

 Bársonyosan csersavas. Könnyedén élvezhető. Finom, szép sötétvörös, közepes testű, lágy és teljes zamatú. Íze gyümölcsös: fekete ribizlis és szilvás tónusú, kissé vaníliás.

Cabernet Franc 2015

 Ideális sötétbíbor árnyalatú jegyeket mutat. Illatában és ízében piros bogyós gyümölcsök (málna, eper, cseresznye, szilva) jelennek meg. Az érett gyümölcsösség mellett kellemesen fanyar, nagy extrakt tartalmú és bársonyos vörösbor. Barrique érlelés során vanília, kókusz, dohány és kellemes füstös aromajegyeket vett fel.

 

 

A Lepényes a rendezvényen is képviseltette magát. Így akik a kóstolás alatt megéheztek finom lepényt vehettek magukhoz. Volt választék bőven. 


Az én választásom egy sonkás sajtos lepényre esett.

A rendezvényre nagyon sokan kilátogattak. Voltak akik leheveredtek a partra kihelyezett puffokra, mások a kóstolt borokról beszélgettek, sokan fotózkodtak.


A könnyed nyáresti borozás egészen 10 óráig tartott.

Az X, Y és a Z generáció tagjai is részt vettek az eseményen.

A bor engem is megihletett. :)

A hangulatos tópart mesés környezetet biztosított a borozáshoz.

Az eseménynek évről-évre a kecskeméti Domb Beach ad otthont.

Újabb alkalom volt ez, hogy a kecskeméti borkedvelő közösség közvetlen beszélgetések mellett megismerhesse a térség szebbnél szebb borait a kultúra ápolásával és színesítésével.

Szükség van az ilyen rendezvényekre, mivel jó alkalom arra hogy megismerjék az emberek az alföldi borokat. Ha valakinek itt megtetszik egy bor, legközelebb már fogja tudni, hogy mit keressen, ha egy borbárba betér.

Tudni kell, hogy a borfogyasztás egy bizalmi játék. Bízom a borászban ezért megkóstolom a bort, melyet készít. Ha nem tetszik, többé nem fogyasztom, de ha tetszik igenis újra és újra akarom kóstolni. 

Mivel az ilyen események nagyon sok fiatalt is vonzanak, ez egy újabb remek lehetőség, hogy a jövő borfogyasztói megismerhessék a minőségi alföldi borokat. A fiatalok még előítélet nélkül kóstolnak. Ezért hatalmas felelősség is hárul a borászokra, hogy milyen minőségű tétellel találkozik egy ifjú borkedvelő.


Köszönöm a meghívást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...