Parádés nyeremények, parádés zsűri
4 napos all inclusive spanyol pezsgős utazás, 4 napos hazai bortúra, 6 palackos Tokaji Aszú
válogatás, 3 literes díjnyertes villányi Csanád Cuvée 2015 – ilyen díjak várják a bloggereket,
borszakítókat, lelkes tollforgatókat, sőt idén először a videósokat is.
A zsűri
Az angol nyelvű írásokat olyan szakemberek zsűrizik, mint:
Rose Murray Brown MW, Skócia első számú borszakírója |
Katie Mather, a nemrég magyar tematikával megjelent Glug magazin szerkesztője |
Wojciech Bonkowski vezető lengyel borszakíró |
A videós kategória zsűritagjai és díjai még feltöltés alatt állnak.
De aki már biztosan a zsűri tagja:
Charlie Arturaola, a díjnyertes El Camino del Vino című film főszereplője |
A magyar zsűritagok:
Regéczy-Béres Melinda, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetője |
Herczeg Ágnes borszakértő |
Koch Csabát, a Magyar Bor Akadémia elnöke |
A videós zsűriben:
Kemény Gabriella költő és influenszer |
A verseny menete
Július 25-ig lehet beküldeni az írások linkjét, vagyis a cikkeknek online jelen kell lenniük egy
portálon vagy blogon. Az írások lehetnek frissek, de korábban posztolt cikkekkel is lehet
pályázni, ha témájuk illik valamelyik kategóriához és nem régebbiek 2020-nál.
Kivétel a Z generációs kategória, itt egészen fiatal, kezdő szerzők cikkeit várjuk,
könnyebbségként ők word dokumentumban is elküldhetik írásaikat.
Egy versenyző kategóriánkét egy írást / videót küldhet, tehát aki magyarul és angolul is
pályázik, az összesen akár 8 nevezést is megejthet.
Az egyes kategóriák zsűrije a beérkezett cikkekből kiválasztja a három legjobbat, ők lesznek
a döntősök, amelyeket augusztus 6-án teszünk közzé. Ekkor indul a közönségszavazás, amely
augusztus 15-én éjfélkor zárul. Mind a négy kategória győztese részt vehet a 4 napos all
inclusive bortúrán, és megkapják a kategóriák fődíjait. A legtöbb szavazatot gyűjtő győztes
megnyeri a spanyol utat. Az eddigi győztesek – Török Ferenc, Ercsey Dániel, Jakab Tamás és
Lőrincz Mihály – már túl vannak a spanyol úton, mindannyian élvezték a spanyol
pezsgőfürdőt és sok új ismerettel gazdagodtak.
Idén is lesz Sánta Zoltán Emlékdíj, amellyel a 2018-ban elhunyt borszakíró emléke előtt
tisztelgünk. Az Emlékdíjra minden magyar nyelven pályázó esélyes.
A díjátadó augusztus 25-én lesz a Pannonhalmi Főapátsági Pincészetben.
További információ a versenyről, szabályokról
https://hungarianwines.eu/web-wine-writing-2022/
A kategóriák
Az idei kategóriák fő témái a 20 éves Béres Szőlőbirtok, a Koch Chardonnay Extra Brut okán
a szűretlen pezsgő, a Z generáció és a bor, illetve a borleírás vizuálisan. A felhívások alább
olvashatók részletesen.
20 éves a Béres Szőlőbirtok
Ünnepeljünk együtt a kettős jubileumát ünneplő Béres családdal! 50 éve a Béres Cseppel
kezdődött a legendás történet, melyhez immár 20 éve a Béres Szőlőbirtok borcseppjei is
csatlakoztak. Idézzünk fel egy meghatározó Béres borélményt, emlékezzünk a mesés
erdőbényei tájra, a szőlőre, egy feledhetetlen nyári délutánra, melyet a Béres Szőlőbirtok
teraszán töltöttünk…
A verzió: A bloggereket, kezdő borszakírókat most arra kérjük, meséljék el találkozásukat
egy Béres-borral, de megoszthatják egy élményüket a Béres Szőlőbirtokkal kapcsolatban,
akár a Bor, mámor, Bénye rendezvény keretében… Nincs műfaji megkötés, a terjedelem
kapcsán is csak annyi, hogy 12 ezer karakternél ne legyen
hosszabb az írás.
B verzió: A már gyakorló borszakírók számára hasonló a feladat: mutassák be a 20 éves
Béres Szőlőbirtokot minél izgalmasabban, szemléletesebben – de maximum 7000
karakterben. A rövidség néha áldás, de 20 évet 7000 karakterbe sűríteni komoly kihívás!
A Béres-kategória zsűrije és díjai
https://hungarianwines.eu/20-eves-a-beres-szolobirtok-es-pinceszet/
„Szűretlen” buborékok
A szűretlen kifejezést régóta használjuk olyan csendes borokra, amelyeket a szűrés nélkül
hoznak forgalomba. A hagyományos módszerrel készült pezsgők esetében a szűretlen egyet
jelent a degorzsálatlan kifejezéssel. Mindannyian tudjuk, hogy a pezsgők különleges aromáit
a seprőnek köszönhetik, így aztán a szűntelenül kísérletező Koch Csaba, a 2019-es Év
Bortermelője piacra dobta az első degorzsálatlan pezsgőjét. A 100%-ban Chardonnay-ból
készült pezsgő Extra Brut kategóriájú a maradékcukor miatt, de likőrözés nem történt.
Ebben a kategóriában a szűretlen borok és pezsgők témájában várunk írásokat. Formai és
egyéb megkötés nincs, csak a hosszúság (ne legyen hosszabb az írás 10 000 karakternél), és
legyen benne említés a Koch pezsgőről, de természetesen más borok és pezsgők
szerepelhetnek a cikkben.
A Koch-kategória zsűrije és díjai
https://hungarianwines.eu/koch-boraszat-a-boldog-szolok-otthona/
Az Z generáció és a bor (a HNT támogatásával)
Büszkék vagyunk kiváló borászainkra, izgalmas szőlőfajtáinkra, meseszép borainkra, sorra
készülnek az elérthető árú, fiatalokat célzó közösségi borok, a magyarországi borfogyasztás
mégis folyamatosan csökken, már a top 10 országban sem vagyunk benne. Kesergés helyett
most a HNT támogatásával lehetőséget adunk a kezdő, fiatal borkedvelőknek, szárnyukat
bontogató bloggereknek, hogy küldjék be írásaikat gyakorlatilag bármilyen magyar borról,
borokról, borvidékről, borászatról, borbárról, borútról, műfaji megkötés nélkül, sőt egy
különleges könnyítéssel: csak ebben a kategóriában word dokumentum formájában is
elfogadjuk a nevezéseket a kezdő íróktól. A cikkek ne legyenek 10 000 karakternél
hosszabbak, a zsűri pedig elsősorban azt vizsgálja majd, hogy melyik írás csinál leginkább
kedvet a Z generáció tagjai számára egy kis borkóstoláshoz. Korhatár nincs, örökifjú kezdők
is pályázhatnak – ha megtalálják a közös nyelvet a 26 éven aluli fiatal felnőttekkel. Az
írásokat tetszés szerint lehet illusztrálni is, bár nem az összhatást, hanem a szövegeket fogjuk
értékelni.
A HNT-kategória zsűrije és díjai
https://hungarianwines.eu/hnt-minden-egyes-borasz-szolgalataban/
Vágykeltő kortyok – videós kategória
A borleírások lehetnek tudományosak, szakmailag precízek, de néha bizony igen unalmasak.
Most arra biztatunk mindenkit, hogy készítsenek rövid kisfilmet izgalmas, valóban vágykeltő
borbemutatással minimum 2 és maximum 5 percben. Az a cél, hogy a videó nézője azonnal
megszomjazzon, poharat akarjon ragadni, érezni akarja azokat a különleges illatokat és
zamatokat. Egyetlen megkötés van: a videó magyar bort vagy magyar szőlőfajta borát
mutassa be. A pályázóknak a videókat fel kell töltenie valamely videómegosztó oldalra
(YouTube, Vimeo), és a linket kell elküldeniük. A videós kategória zsűritagjai és díjai még
feltöltés alatt állnak.
További információ: info@hungarianwines.eu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése